Medegedeeld door het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking
Olmesartan: een rappel van het risico van ernstige enteropathie

Bijwerking melden of PDF voor het melden van vermoede ongewenste effecten.

Het risico van ernstige enteropathie (severe sprue-like enteropathy) door olmesartan werd reeds besproken in de Folia van februari 2014. Het gaat om een zeldzaam ongewenst effect. Specifiek er aan is dat de enteropathie maanden tot zelfs jaren na starten van olmesartan kan optreden. De enteropathie wordt gekenmerkt door ernstige diarree met belangrijk gewichtsverlies en door villeuze atrofie bij biopsie.

We willen herinneren aan dit risico naar aanleiding van twee nieuwe recente meldingen bij het Centrum Voor Geneesmiddelenbewaking.

  • Eerste melding: man (leeftijd onbekend) die 3 jaar na starten van de associatie olmesartan + amlodipine + hydrochloorthiazide, ernstige diarree ontwikkelde. De patiënt verloor 14 kg lichaamsgewicht. Na stoppen van de associatie trad volledig herstel op.

  • Tweede melding: vrouw van 65 jaar die ongeveer 4 jaar na starten van de associatie olmesartan + amlodipine, ernstige diarree ontwikkelde. Vijf weken na stoppen van de associatie was de patiënte herstellende. Biopsie toonde microscopische lymfocytaire colitis.

Wat doen wanneer ernstige intestinale stoornissen optreden bij een patiënt behandeld met olmesartan? Denk aan olmesartan als mogelijke oorzaak en overweeg olmesartan te stoppen en over te schakelen op een andere molecule. Er zijn op dit ogenblik geen aanwijzingen dat de andere sartanen dergelijke enteropathie veroorzaken. Bij gebruik van combinatiepreparaten bij hypertensie, denk ook aan de aanwezigheid van olmesartan in het preparaat.

Commentaar van het BCFI

Olmesartan heeft als enige indicatie in de SKP de behandeling van hypertensie. Er is geen bewijs dat olmesartan werkzamer is dan de andere sartanen op eender welk eindpunt. Het gaat wel gepaard met een risico van ernstige enteropathie en van auto-immune hepatitis2. Deze risico’s zijn niet beschreven met de andere sartanen. Ons zusterblad  “La Revue Prescrire” neemt olmesartan om die redenen op in haar lijst van “médicaments à écarter”.1


Specifieke bronnen

Pour mieux soigner, des médicaments à écarter. Bilan 2025. La Revue Prescrire 2024;44 (494):931-45 (december 2024)
Olmésartan et hépatites auto-immunes : un maintien injustifié sur le marché. La Revue Prescrire 2022;42(465):506

Specialiteitsnamen