Ik wil me abonneren
Folia Pharmacotherapeutica november 2024
Focus
Acute sinusitis bij volwassenen: beschermen antibiotica tegen ernstige complicaties?
Een retrospectieve cohortstudie uit Noorwegen bij volwassenen vond geen beschermend effect van antibiotica op het voorkomen van hospitalisatie en ernstige complicaties bij acute sinusitis.
Amoxicilline + clavulaanzuur of amoxicilline bij acute sinusitis bij kinderen?
Er werd geen significant verschil in therapiefalen gevonden tussen amoxicilline + clavulaanzuur en amoxicilline bij de behandeling van acute sinusitis. Hoewel beide behandelingen gelijk zijn in werkzaamheid, was amoxicilline-clavulaanzuur geassocieerd met een iets hoger risico op ongewenste effecten zoals gastro-intestinale infecties en schimmelinfecties.
Virale sneltesten: verminderen ze het gebruik van antibiotica?
De rol van virale sneltesten in de ambulante zorg: In deze systematische review vond men dat deze testen het aantal voorschriften voor antibiotica niet vermindert.
Antibiotica bij acute middenoorontsteking bij kinderen: Cochrane review update
Bij acute middenoorontsteking (AOM) bij kinderen blijkt uit een update van een Cochrane review dat antibiotica bescheiden voordelen bieden op vlak van pijnverlichting op korte termijn. Dit voordeel is klinisch weinig relevant, en de meeste kinderen herstellen zonder antibiotica binnen 3 tot 7 dagen. Antibiotica geven iets meer voordeel bij specifieke subgroepen maar verhogen ook het risico op bijwerkingen zoals diarree en huiduitslag.
Zwangere vrouwen deze herfst vaccineren tegen COVID of niet?
De Hoge Gezondheidsraad beveelt niet langer systematische vaccinatie tegen COVID-19 aan bij alle zwangere vrouwen. Vaccinatie wordt wel sterk en prioritair aangeraden bij zwangere vrouwen met co-morbiditeit of met een verwachte hoog-risicozwangerschap. Bij de andere zwangere vrouwen wordt vaccinatie op individuele basis aangemoedigd, met afwegen van de voordelen en de risico’s en in overleg tussen de arts en de vrouw. Welke elementen meenemen bij de beslissing om een zwangere vrouw te vaccineren tegen COVID-19?
Anticholinergica slecht voor het geheugen?
Er zijn aanwijzingen dat langdurig gebruik van anticholinerge geneesmiddelen geassocieerd is met verminderde cognitie. Hoe sterk zijn deze aanwijzingen? En kan verminderen of stoppen de cognitie verbeteren of behouden? Drie Cochrane reviews onderzochten deze vragen.
Nieuwigheden geneesmiddelen
 Nieuwigheden in de eerste lijn
 tirzepatide (Mounjaro®▼)
 rabiësvaccin (Verorab®)
​Terug op de markt
amitriptyline (Redomex® 10 et 25 mg) en
nortriptyline (Nortrilen® 25mg)
 Stopzettingen van commercialisatie
oraal folinezuur (Rescuvolin®)
Cynara scolymus (Cynarol®)
ramipril + amlodipine (Ramipril/Amlodipine AB®)
ulipristal (Esmya®)
​Kritieke onbeschikbaarheden in de ambulante zorg
cinacalcet (Mimpara®)
Geneesmiddelenbewaking
Onttrekkingsverschijnselen bij plots stoppen van pregabaline
Ook met de lage doses pregabaline binnen de aanbevolen indicaties kunnen onttrekkingsverschijnselen optreden bij plots stoppen. Dit wordt bevestigd door een recente melding bij het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking. Denk eraan je patiënt te informeren over dit risico.
TNF-remmers: risico op manische episodes?
TNF-remmers lijken in zeldzame gevallen een manische episode te kunnen uitlokken bij patiënten zonder psychiatrische voorgeschiedenis.
Ciclosporine: verhoogd risico op fibroadenomen
Fibroadenomen van de borst kunnen een bijwerking van ciclosporine zijn.